Är det normalt att känna sig ensam? Jag känner mig så annorlunda, är jag det?

__

Svar

Du undrar om det är normalt att känna sig ensam. Ja, det är inte bara normalt det är också mänskligt och oerhört vanligt – tyvärr.

Jag säger tyvärr för att vi som biologiska varelser är gjorda för att tillhöra en flock. Det är så vi har överlevt genom evolutionens utveckling. När vi känner oss ofrivilligt ensamma så kommer vår hjärna aktivera fara inom oss och det gör ont.

Trots att forskning visar detta tydligt så har vi skapat ett samhälle där många, många känner sig isolerade och ensamma. Det behöver vi ändra på. Du gör det när du så modigt vågar ställa din fråga. Låt oss se hur vanligt det är och att vi kan skapa en bättre värld – tillsammans!

Ett tips till dig är att lyssna på min podcast: Evas relationpodd. Här kan du höra hur vanligt känslan av ensamhet är. Vi kan känna oss ensamma när vi är själva och vi kan känna oss ensamma trots att vi är i relation med någon annan.

Det finns även en mängd av andra poddar att lyssna på. Bra poddar som är gratis.

Vill du fördjupa dig och förstå mer om din egen upplevelse av ensamhet, så kan jag varmt rekommendera dig att ta min distansutbildning: Att leva istället för att överleva – Interpersonell neurobiologi, den stora bilden. Det är en distansutbildning som du gör med många, många andra individer och par.

En mycket spännande resa där du kan läsa andras kommentarer och kommentera själv. Jag svarar hela tiden på allas kommentarer och tillsammans förstår vi mer om hur vi alla kan må bättre och bättre. En mycket uppskattad utbildning som ger fina resultat.

Om du fastnar för mycket i dina känslor, ta emot hjälp. Det finns många duktiga terapeuter i Sverige! 

Eva Berlander